Thors speltbrød
I tidernes morgen - tilbage i 1970érne - var der en meget entusiastisk bager ved Helios i Norge. Han hed Thor Risinggaard. Han var fænomenal til at bage, og dette er hans opskrift på speltbrød. Derfor "Thors speltbrød".
I tidernes morgen - tilbage i 1970érne - var der en meget entusiastisk bager ved Helios i Norge. Han hed Thor Risinggaard. Han var fænomenal til at bage, og dette er hans opskrift på speltbrød. Derfor "Thors speltbrød".
Bland speltklid, speltmel, sesamfrø og salt.
Rør gæren ud: Rør gæren ud i lidt vand, før alle ingredienserne røres sammen med sigtet speltmel. Gem ca. 150 g sigtet speltmel til den sidste æltning og opslåning af brødene.
Hævning: Dejen skal hæve under et klæde ved stuetemperatur i 8 timer.
Dejen kommes i forme: Dejen deles i tre lige store dele. Brødene slås op og lægges i tre velsmurte rustfri stålforme (ca. 1,6 l).
Kold ovn: Formene med brødene sættes på en plade med rist nederst i en kold ovn.
Lav temperatur: Ovnen sættes på enten over- eller undervarme på 50-60°. Efter 15 minutter hæves temperaturen til 175-200°.
Bagetid: Brødene bages i ca. 1 1/2 time, til kernetemperaturen i brødet er 98°.