Vi springer over hvor kornet er højest

Speltboghvedebrød

Bag brødene i runde hævekurve, så får du meget smukke brød.

Ingredienser

  • Fordej:
  • 2,5 dl vand (ca. 37⁰)
  • 175 g speltmel
  • ½ spsk. bagefermentgrunddej
  • Brøddej:
  • 6,5 dl vand (ca. 37⁰)
  • 100 g knækket boghvede
  • 18 g salt
  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk. merian
  • 400 g sigtet speltmel
  • ca. 650 g speltmel
  • 1 portion fordej
  • Opskriften giver 2 brød

Sådan gør du

  • Fordej: Dag 1: fordejen laves ved at blande vand og speltmel til en lind og blød dej. Der tilsættes ½ spsk. bagefermentgrunddej, og der røres, så der kommer luft i dejen. Fordejen hviler i 12-14 timer ved mindst 25°.

  • Brøddej: Dag 2: Lad boghveden trække i vandet i ca. 30 minutter. Bland derefter alle ingredienser til dejen (husk at tilsætte fordejen) og stil den lunt en times tid.

  • Hævekurve: Dejen deles i to portioner, og de slås op til to brød. De kan hæves i hævekurve, der er drysset med mel eller lægges i smurte rustfri stålforme. Hvis du kommer dejen i hævekurve, får brødene et smukt mønster.

  • I forme: Hæver du brødene i forme, kan du drysse dem med knækket boghvede. Boghveden bliver dejlig sprød under bagning.

  • Hævning: Brødene stilles til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

  • I ovnen: Når brødene er hævet 2 cm op, vendes de forsigtigt ud af hævekurvene og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. De sættes de i en 220-230° varm ovn.

  • Kernetemperatur: Bag brødene i ca. 40 minutter. Kernetemperaturen skal være 98°.

  • I forme: Bager du brødene i forme, skal de bages ved 200° i ca. 50 minutter.