Ingredienser
- Fordej:
- 2,5 dl vand (ca. 37⁰)
- 175 g speltmel
- 1/2 spsk. bagefermentgrunddej
- Brøddej:
- 150 g hel havre
- 3,5 dl vand (37-40⁰)
- 18 g salt
- 1 hakket appelsin med skal (ca. 150 g)
- 200 g rosiner
- 100 g smør
- 1 tsk. kanel
- 1 tsk. stødt ingefær
- 150 g emmermel
- Ca. 1 kg sigtet speltmel
- Opskriften giver 2 brød
- Tip: Opskriften på bagefermentgrunddej står på bagefermentbøtten
Sådan gør du
-
Til fordejen blandes 2,5 dl vand (ca. 37⁰) med 175 g speltmel. Det røres til en lind dej. Der tilsættes ½ spsk. bageferment-grunddej. Dejen stilles ved stuetemperatur i 12-14 timer.
-
Til brøddejen: 4 dl vand koges op med 150 g hel havre. Det koges i 10 minutter og skal derefter stå og trække i min. 30 minutter.
-
Alle ingredienserne til brøddejen blandes. Rosiner tilsættes til sidst. Dejen æltes godt igennem med de forkogte havrekerner og fordejen, til den er smidig. Den stilles på et lunt sted i en time.
-
Dejen deles i to, slås op til to brød, lægges i smurte rustfri stålforme og stilles til hævning et lunt sted.
-
Dejen deles i to, slås op til to brød, lægges i smurte rustfri stålforme og stilles til hævning et lunt sted. Når brødene er hævet ca. 2 cm op, sættes de i ovnen ved 200⁰ og bages i ca. 50 minutter, til kernetemperaturen er 98⁰.
-
Serveres med smør og julestemning.