Vi springer over hvor kornet er højest

Julespeltbrød

Ingredienser

  • Fordej:
  • 2,5 dl vand (ca. 37⁰)
  • 175 g speltmel
  • 1/2 spsk. bagefermentgrunddej
  • Brøddej:
  • 150 g hel havre
  • 3,5 dl vand (37-40⁰)
  • 18 g salt
  • 1 hakket appelsin med skal (ca. 150 g)
  • 200 g rosiner
  • 100 g smør
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 150 g emmermel
  • Ca. 1 kg sigtet speltmel
  • Opskriften giver 2 brød
  • Tip: Opskriften på bagefermentgrunddej står på bagefermentbøtten

Sådan gør du

  • Til fordejen blandes 2,5 dl vand (ca. 37⁰) med 175 g speltmel. Det røres til en lind dej. Der tilsættes ½ spsk. bageferment-grunddej. Dejen stilles ved stuetemperatur i 12-14 timer.

  • Til brøddejen: 4 dl vand koges op med 150 g hel havre. Det koges i 10 minutter og skal derefter stå og trække i min. 30 minutter.

  • Alle ingredienserne til brøddejen blandes. Rosiner tilsættes til sidst. Dejen æltes godt igennem med de forkogte havrekerner og fordejen, til den er smidig. Den stilles på et lunt sted i en time.

  • Dejen deles i to, slås op til to brød, lægges i smurte rustfri stålforme og stilles til hævning et lunt sted.

  • Dejen deles i to, slås op til to brød, lægges i smurte rustfri stålforme og stilles til hævning et lunt sted. Når brødene er hævet ca. 2 cm op, sættes de i ovnen ved 200⁰ og bages i ca. 50 minutter, til kernetemperaturen er 98⁰.

  • Serveres med smør og julestemning.