Aurions biodynamiske rugbrød
Rugbrødet smager dejligt af rug. Her har du en helt enkel opskrift på det gode surdejsbrød.
Rugbrødet smager dejligt af rug. Her har du en helt enkel opskrift på det gode surdejsbrød.
1. dag: fordej: Dag 1: Til fordejen blandes vand og rugmel sammen til en blød vælling, og surdejen tilsættes.
Konsistens: Dejen skal have en sådan konsistens, at den kan løbe langsomt mellem fingrene, dog uden at den er for tynd.
Tag dej fra: 1,5 dl fordej tages fra og sættes i køleskabet. Dette kan gøres, lige når man laver den eller næste morgen. Så har du surdej til næste bagning.
Fordejen hviler: Fordejen står og hviler i 12-14 timer på et lunt sted.
Brøddej: Dag 2: Brøddejen laves ved at blande 1 liter tempereret vand, 25 g fint salt og 100 g grahamsmel sammen. Derefter tilsættes rugmel til en passende konsistens.
Kom fordejen i: Fordejen blandes i.
Æltning: Dejen æltes godt igennem, og der tilsættes ikke mere mel end højst nødvendigt. Dejen skal være så blød, at den lige er til at arbejde med. Det giver det bedste brød.
Dejen hviler: Dejen hviler lunt ca. 1 time med et fugtigt klæde over.
Vej dejen af: Derefter vejes dejen af og formes til tre lige store brød.
Hævning: De hæver et lunt sted, til brødene er ca. 2-3 cm. hævet op.
Bagetid : Brødene bages i en 200-220° varm ovn, til de er gyldne ovenpå og nedenunder. Brødenes indre temperatur skal være 98°. Bagetiden er ca. 2 timer.