Ølandshvedeboller med surdej
Smagsfulde boller, som kan bages både med surdej og gær.
Smagsfulde boller, som kan bages både med surdej og gær.
Med gær: Udrør gæret i vandet og bland det sammen med mel i en røremaskine eller ælt det godt igennem med hænderne.
Med surdej: Hæld surdejen i en skål og bland det sammen med mel og vand i en røremaskine eller ælt det godt igennem med hænderne.
Tilsæt salt og ælt dejen sammen, så den slipper skålens kanter og er glat og smidig.
Hæld dejen over i en lufttæt beholder smurt med olivenolie. Lad dejen hæve 30 % op ved stuetemperatur. Sæt derefter dejen på køl til natten over.
Dagen efter skal dejen være hævet til dobbelt størrelse. Hvis den mangler at hæve lidt, kan du med fordel lade den hæve ved stuetemperatur i et par timer.
Tænd ovnen på 240°C over- og undervarme. Sæt en bageplade ind og lad den varme op sammen med ovnen.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og hak forsigtigt dejen ud til boller vha. af en dejskærer.
Sæt en bradepande med kogende vand nederst i ovnen. Løft bollerne forsigtigt over på en varm bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i 7 min. med damp fra bradepanden.
Derefter tages bradepanden ud af ovnen, og bollerne bages videre i ca. 7 min., indtil de er flotte gyldenbrune (kernetemperatur 98°C). Lad bollerne køle af på en rist, inden de serveres.
Tip: Autolyse: Har du lyst til at gøre dit brød endnu mere luftigt, så gør følgende: Bland mel og vand sammen i en røremaskine eller med hænderne. Lad dejen stå i 30 min. under låg, så glutennetværket kan udvikle sig. Tilsæt dernæst gær udrørt i 1 spsk. vand eller surdej og rør derefter dejen sammen. Tilsæt salt og ælt dejen sammen, så den slipper skålens kanter og er glat og smidig.