Vi springer over hvor kornet er højest

Boller med svedjerug og rugflager

Dejlige grovboller med masser af smag og bid. Gode til madpakken. 

Ingredienser

  • 1/2 l vand (ca. 25°)
  • 125 g rugflager
  • 10 g økologisk gær
  • 75 g svedjerugmel
  • 10 g sukker (eller honning)
  • 8 g salt
  • 1,5 g brændenældepulver (kan udelades)
  • 1/4 dl olie
  • 425 g sigtet speltmel
  • ca. 12 stk. store grovboller

Sådan gør du

  • Bland vand og rugflager og lad dem trække i 20 minutter.

  • Tilsæt gær og svedjerugmel. Resten af ingredienserne røres i dejen til en blød dej.

  • Dejen hæver natten over i køleskabet. Læg gerne et låg eller film over skålen.

  • Hvis dejen ikke er hævet op, bør den stå et par timer ved stuetemperatur til den er hævet 2-3 cm op.

  • Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug hænderne, som du har dyppet i koldt vand. Du kan også bruge to skeer.

  • Drys bollerne med frø og kerner, hvis du har lyst.

  • Pladen med bollerne sættes i en forvarmet ovn med det samme ved 230° i ca. 10 minutter.

  • Derefter skrues temperaturen ned til 210°, og bollerne bages videre i ca. 10-15 minutter.

  • Bollerne skal bages godt gyldne og være faste, for at de er godt gennembagte.

  • BAGETIP: En koldhævet dej kan du lade stå i køleskabet 3-4 dage og bage af hver dag.