Vi springer over hvor kornet er højest

NYSGERRIGHED OG INNOVATION

NYSGERRIGHED OG INNOVATION

Nysgerrighed er drivkraften

Nysgerrighed dræbte smedens kat.” Sådan lyder et gammelt ordsprog. Hos Aurion er det dog heldigvis kun blevet til en lang række brændte og uhævede brød i forsøget på at finde den bedste bage- eller hævemetode. Når det ikke lykkes første gang, må man undersøge, hvad der gik galt og prøve igen.

Jørn Ussing Larsens passion for de gamle kornsorter har ført til genopdagelsen af bl.a. svedjerug, enkorn, emmer og ikke mindst spelt, som i begyndelsen af 1990'erne gjorde os kendte i hele Danmark. Vi er kække nok til at tage æren for 2100 Spelt, om end andre må tage udtrykket speltmødre på deres kappe. 

Om nogen har Jørn et nysgerrigt og udforskende sind, og det er smittet af på hele virksomheden og tilgangen til nye produkter. Eller til nye gamle produkter skulle man måske sige, for ofte finder vi inspiration i gamle dage som fx vores varme grødserie. I dag smiler mange, når de ser poserne med Den Glade Maves Grød eller Krudtuglegrød, og grød er i de senere år blevet en fast bestanddel af mange danskeres madvaner. Tænk, at man kan gå på restaurant og bestille grød.

Sundhed, rene råvarer og god smag er vores mål. Vi ønsker at fremme den generelle sundhed, og vi forstår godt, at der i en travl hverdag ikke altid er tid til at lave alt fra bunden. Derfor udviklede vi Instant Grød-konceptet til det danske marked som et sundt alternativ til folk på farten. Med vores bageblandinger behøver man ikke gå på kompromis med kvaliteten, når børnene skal have gode boller med i madpakken. 

I det hele taget kigger vi meget på forudsætningerne for at fremme sundhed, øge indtaget af fuldkorn og anvendelsen af gode råvarer i hverdagen, når vi laver nye produkter. Derfor er vi også en del af Fuldkornspartnerskabet, som arbejder for at få alle til at spise mere fuldkorn.

Vi er på evig jagt efter nye kornarter med smag, bageevne og godt næringsindhold. Vi har et tæt samarbejde med vores avlere, som altid er friske på at eksperimentere, så der sker hele tiden noget nyt og spændende. 

BÆLGFRUGTER BLIVER DEN NYE SORT

Klima og sundhed har altid været mærkesager for os. Derfor kunne vi ikke få armene ned, da bælgfrugter i 2021 i højere grad end hidtil blev en del af Sundhedsstyrelsens officielle kostråd. Det er der flere grunde til.

Bælgfrugter som fx bønner og linser har et højt proteinindhold og indeholder mange kostfibre, mineraler og vitaminer. Men bælgfrugter er ikke blot sunde og smager godt: de er også gode for jorden, fordi de øger jordens frugtbarhed og reducerer behovet for gødning. Det passer os rigtig godt. 

Sammen med vores danske økologiske avlere har vi kastet os ud i bælgfrugterne, og vi dyrker, renser og forarbejder bælgfrugter. Vi er begejstrede over, at vi er lykkedes med det, for bælgfrugter kan være svære at håndtere. Aurions egne avlere dyrker bælgfrugterne og vi eksperimenterer løbende med flere forskellige sorter. 

Quinoa - et frø fra saltsletterne i Bolivia

I Aurion har man igennem mange år arbejdet med glutenfrie korn og frø. I 2003 deltog vi i et Danida-støttet projekt om udviklingen af økologisk quinoa-dyrkning i Bolivia. Bønderne var meget fattige, men ved at dele vores erfaringer og maskiner med dem har de bolivianske bønder oplevet et boom i efterspørgslen på quinoa og dermed en højere levestandard.

Projektet medførte mange rejser til Bolivia og et fantastisk samarbejde med Andean Valley. Her snart 20 år senere leverer Andea Valley stadig hvor de quinoa til os.

Projektet gav os lyst til at arbejde endnu mere med glutenfrie frø og glutenfri produktudvikling. Det førte til dyrkningen af quinoa i Danmark. Med årene er Aurion blevet Danmarks førende indenfor glutenfrie korn- og melprodukter.